Medische aansprakelijkheid

Wat nu?

Als het gaat om een medisch fout dan is bijvoorbeeld de arts of de verpleegkundige daarvoor aansprakelijk te houden. U moet die persoon of de organisatie waarbinnen die persoon werkt dan eerst aansprakelijk stellen en vragen om een schadevergoeding.

In principe is iedereen die binnen de gezondheidszorg werkzaam is tegen aansprakelijkheid verzekerd. Degene die aansprakelijk wordt gesteld, kan dan zijn verzekeraar inlichten. Die verzekeraar zal dan de aansprakelijkheid beoordelen. En uiteindelijk de schadevergoeding betalen.

Er vroeg bij zijn.

Om de aansprakelijkheid rond te krijgen, moet de veroorzaker of de verzekeraar de aansprakelijkheid erkennen (toegeven). Soms willen ze dat niet doen. Dan komt het aan op het bewijs. In het geval van een medische fout is dat heel vaak een probleem. Het is dus belangrijk om in een vroeg stadium te beginnen met het verzamelen van medisch bewijs. Denk bijvoorbeeld aan het opvragen van uw dossier en het veiligstellen van verklaringen van diverse getuigen.

De vaststelling van de schadeomvang bij medische fouten is een ingewikkelde zaak. In het bijzonder omdat medische factoren een allesbepalende rol spelen. Er dient dus steevast een lastige medisch-juridische discussie te worden gevoerd, voordat verzekeraars een vergoeding willen betalen.

Gespecialiseerde letselschadeadvocaat

Het is bij medische fouten van groot belang dat slachtoffers en nabestaanden zich realiseren dat verzekeraars gespecialiseerd zijn in de juridische en medische aspecten van letsel- en overlijdensschadezaken. Slachtoffers en nabestaanden zijn dat niet. Het loont dan voor hen om een gespecialiseerde letselschadeadvocaat te kiezen die als het nodig is kan procederen. Een goede letselschadeadvocaat ontzorgt daarmee zijn cliënten, zodat zij zich op hun herstel kunnen concentreren, of op hun rouwverwerking.

Voorts is het van groot belang dat een cliënt controle houdt over zijn medische gegevens in het kader van de privacy. Zie bijvoorbeeld een uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 10 april 2020, waarin mr. Eskes gelijk kreeg.

Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact